Geschiedenis

De geschiedenis van de schoenen dynastie ‘Birkenstock’ is allemaal begonnen met de schoenmaker Johann Adam Birkenstock in de kleine Hessische stad Langen-Bergheim in het jaar 1774.

In het jaar 1896 had Konrad Birkenstock twee schoenenwinkels en hij startte met het produceren van voetzolen. In Friedbergen (Hessen) had Konrad Birkenstock een grote fabriek waar hij de voetzolen verder kon ontwikkelen.

Hij gaf ze de naam “Blauwe voetbed”, een naam die nog altijd bestaat, evenals het voetbed. Het bijzondere van dit voetbed is dat dit zich aanpaste naar de bewegingen en voeten van de drager en dit was in het jaar 1930 een noviteit!

Later werden deze bijzonder voetzolen ook naar Oostenrijk, Frankrijk, Denemarken, Tsjecho-Slowakije, Italië, Luxemburg, België, Noorwegen, Nederland, Zweden en Zwitserland verscheept.

Een kleinzoon van Konrad Birkenstock, Carl Birkenstock, leidde het nieuwe hoofdkantoor in Bad Honnef in de buurt van Bonn in 1945. Hij wilde het idee van zijn grootvader en zijn vader, Karl Birkenstock verder uitwerken, om verdere verbeteringen door te voeren met het invoeren van de flexibele kurk in de vaste binnenzool van de schoenen.

In 1964 kwam het eerste model Birkenstock sandaal op de markt. In het Duits werd deze de Birkenstock Fußbettsandale genoemd. Later kwam de gymnastieksandaal “Florida” op de markt, die tot op heden weinig is veranderd, waardoor de basis was gelegd voor de uitbreiding van het bedrijf.

De snelle uitbreiding van het modellengamma (dit wil zegen andere sandalen die staan op het de bekende voetbed met rubberen zool) waren aanvankelijk niet heel erg populair, de reden hiervan was dat weinig schoenen retailers Birkenstock in hun assortiment namen.

Birkenstock werd in 1970 pas een echt groot succes toen zorgverleners en artsen overstapten van de traditionele klompen naar de modernere kurksandalen. In de latere jaren van de jaren 60 hadden ook de hippies in de Verenigde staten de Birkenstock sandalen ontdekt, waar uiteindelijk een Amerikaanse winkelketen voor is opgericht door Margot Fraser.

Het verhaal van Margot Fraser:

Het product Birkenstock werd verder ontwikkeld: In 1973 kwam de “Arizona” sandaal op de markt, in 1977 het model “Boston”. Beide schoenen behoren nog steeds tot de meest populaire en succesvolle Birkenstock klassiekers. Later volgden de Birkenstockmodellen Gizeh en Mayari. Model Madrid bestond toen al langer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 − 1 =